Binnen je familielijn, je niet begrepen en gehoord voelen

Wat ik heel vaak hoor als mensen voor een sessie of massage bij me komen dat ze zich vaak niet altijd gehoord en begrepen worden binnen in de familie. Wanneer we in gesprek met elkaar zijn, is dit vaak wel een thema die naar boven komt, vooral als ze met persoonlijke ontwikkeling bezig zijn.

familie je niet begrepen gehoord voelen

Al een langere periode merken ze dat ze niet zo goed weten hoe ze hier mee om kunnen gaan. Ze trekken zich terug, of ze houden het voor zichzelf waar ze tegen aan lopen. Het lichaam raakt vermoeid, krijgen weerstand om bij hun familie te zijn.

Het voor je houden

Hier mee rond blijven lopen is vaak de veiligste weg om conflicten te vermijden binnen in de familie. Het niet durven uitspreken waar je mee rond loopt, bang wat de ander van je vindt als je het wel doet, je weet dat er toch niet naar je geluisterd wordt dus vertel je het maar niet. Ook kan het zijn dat je bang bent voor afwijzing als je je wel uitspreekt.

Jezelf verliezen

hand vlinder jezelf verliezen

Je merkt bij jezelf dat het steeds lastiger wordt om jezelf te zijn wanneer je hele familie bij elkaar zit. Gesprekken gaan over koetjes en kalfjes. Je merkt bij jezelf dat je het graag voor jezelf wilt uitspreken waar je mee rond loopt, je durft de confrontatie niet aan te gaan. Je weet van jezelf dat je op een andere manier naar situaties en relaties kijkt dan de anderen binnen je familie.

Je plek innemen

Om je plek weer in te nemen in je familielijn is het nodig om je bewust te worden waar je tegen aanloopt. Hoe je over jezelf denkt, wat voor invloed de omgeving op je heeft, waar laat jij je door tegenhouden om jezelf te zijn?

Communicatie

 hart communicatie verbinding

Wanneer je besluit om jezelf te willen zijn in je familielijn, is het nodig om vanuit verbinding naar de ander toe te gaan communiceren, ook al zullen ze het ze het niet meteen begrijpen waarom je hen dit vertelt. Het kan een opening zijn om dichter bij elkaar te komen, elkaar gaat accepteren in elkaars proces.

Uit mijn eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om dit stuk in jezelf te gaan helen. Dat je gaat begrijpen waar je tegen aanloopt, gaat ontdekken wat er anders mag ontstaan wat goed voor jou voelt.

Durf kwetsbaar te zijn, durf je uit te spreken naar de ander, zo leert de ander jou ook kennen. Waardoor de ander je wel kan horen en begrijpt wat je nodig hebt. Tegelijkertijd leer je jezelf ook beter kennen, ontdek je wie je bent.

Het kan zijn dat je niet alleen vanuit je familielijn maar ook van je voorouderlijn emoties, overtuigingen, gedragspatronen bij je draagt, die als een rode draad in je leven elke keer weer opnieuw terugkomen en mag gaan loslaten.

Meer weten?

Zou je meer over je familielijn willen weten, je weet van jezelf dat het voor jou waardevol kan zijn om te begrijpen wat je rode draad kan zijn die je elke keer tegenkomt in je leven?


Neem dan een kijkje bij de workshop familiesysteem.