Tips bij je Innerlijk Groei en Hooggevoeligheid

Wat doe jij, wanneer je in je dagelijks leven al bij jezelf gemerkt hebt dat er de nodige veranderingen in jezelf plaats vinden? Waardoor het voor jou steeds lastiger wordt om aan alle verwachtingen te kunnen blijven voldoen die van je gevraagd worden vanuit je omgeving. Zijn onderstaande situaties herkenbaar voor jou? Dan nodig ik jou uit om onderstaande tips eens door te lezen, om jouw nodige veranderingen naar innerlijke groei toe te passen.

  • Je gezin die de nodige aandacht van je vraagt.
  • Het werk die veel van je vraagt en stress geeft.
  • Je hebt geen tijd meer voor jezelf en hobby’s.
  • Je wilt aan alle wensen en verlangens van je omgeving blijven voldoen.
  • Je lichaam die steeds vermoeider raakt.

Neem af en toe tijd voor jezelf

Het is heel lastig om een moment voor jezelf te kiezen, wanneer je altijd voor een ander zorgt. Vaak denk je dat het niet mogelijk is om wat tijd voor jezelf te nemen, zoals een boek lezen, winkelen, tijd met een vriendin doorbrengen.  

Geniet van je ontspanningsmoment

Een moment nemen dat je gewoon even helemaal niets doet. Wat als je hier wel tijd voor neemt om een moment voor jezelf te kiezen, wat zou dat voor jou veranderen. Ontdek wat deze momenten voor jou kunnen betekenen. 

Grenzen aangeven

Vaak durf je geen grenzen aan te geven wanneer iemand iets aan je vraagt. Je zegt vaak ja tegen de persoon die je iets gevraagd heeft, terwijl je het niet wilt. Je laat het elke keer weer toe als je door iemand anders gekwetst wordt, durf je dan ook je grens aan te geven wanneer iemand anders je emotioneel raakt en daarin te ver gaat. Durf je dat tegen de ander persoon te zeggen of slik je je woorden en emotie in om de vrede en harmonie te bewaren in de relatie. 

Durf jij je kwetsbaar op te stellen

Wat vaak gebeurt zonder dat je daar bewust van bent is dat je je emoties onderdrukt. Je durft je niet uit te spreken naar de ander over hoe je je voelt, wanneer er iets gebeurd is in je leven wat je geraakt heeft. Het kan een conflict zijn, dat iemand anders zijn/haar frustratie op jou projecteert, jij zegt er niks van. Je laat het allemaal binnenkomen wat de ander tegen je zegt. Je bent bang om de ander te verliezen wanneer je jouw gevoelens gaat benoemen. Het verlies van een dierbaar persoon, durf je het verdriet te uit te spreken, kun je je verdriet verwerken op jou manier. Is er de ruimte en tijd voor om dit verdriet te kunnen verwerken wat bij jou past. 

Perfectionisme

Vaak speelt perfectionisme een grote rol in je leven. Je wilt alles heel goed doen. Alles gaat op een manier zoals jij wilt dat het gebeurt. De verwachting is dan ook vaak dat je verwacht dat de ander het ook precies zo doet, zoals jij het ook doet. 

Vaak ontstaat er teleurstelling wanneer de ander niet aan je verwachting kan voldoen. De ander heeft ook zijn eigen manier van handelen en doen. Herken je jezelf hierin, vind je het moeilijk wanneer iemand anders het niet zo doet zoals jij het graag zou willen? Mag en kan de ander het op zijn/haar eigen manier doen of reageer je al snel laat maar, je doet het zelf wel. Wat weer tot conflicten kan leiden. Je begrijpt elkaar niet waardoor de communicatie niet meer lekker verloopt. Wanneer je niet open bent naar elkaar, je durft je niet uit te spreken ontstaan er misverstanden in je relatie wat ook op andere gebieden voor jezelf gevolgen kan hebben. 

Raak je snel overprikkeld

 Ben jij iemand die snel overprikkeld raakt, wanneer jij en je omgeving niet in balans zijn. Zowel in je gezin, familie, werk?  Hierdoor kan je jezelf kwijtraken zonder dat je het door hebt dat het gebeurt. 

Reacties zijn vaak snel prikkelbaar, oververmoeid, emoties kunnen in één keer naar boven komen. Je hoofd die continu overloopt van zorgen, angsten, stress. Je weet niet goed meer wat van jezelf is en van de ander. Ontdek bij jezelf waar je het sterkst op reageert en overprikkelt raakt. Het kan een situatie zijn, persoon, werk of iets anders. Wanneer je hier bewust van wordt wat jou raakt kun je met je zelf afspreken, hoe je hier anders mee om wilt gaan

Ontspanning

Neem je de tijd voor jezelf om te ontspannen door te gaan sporten, wandelen, meditatie, Thai Chi, of een dagje voor jezelf te nemen. 

Vaak neem je hier geen tijd voor, je bent continu bezig om voor iemand anders te zorgen. De druk die je jezelf op legt om aan de verwachting van anderen te kunnen voldoen, durf je vaak geen tijd voor je zelf te nemen. Je vindt het van jezelf dat je dan egoïstisch bent of voelt je schuldig wanneer je het wel doet. 

Je beseft vaak niet dat je lichamelijk en mentaal ontspanning nodig hebt. Er zijn vele mogelijkheden om te ontspannen, zoek datgene wat bij jou past, waar je gelukkig van wordt, waar je de totale ontspanning in je zelf kunt omarmen. 

Natuur 

Je beseft vaak niet hoe belangrijk de natuur voor je kan zijn wanneer je snel overprikkeld of oververmoeid bent. Je weet van jezelf dat het nodig is om even iets anders te gaan doen, je weet van jezelf dat je het niet altijd meer kan volhouden met alles wat je doet. 

Als je moe bent heb je meestal geen zin meer om naar buiten te gaan. Juist als je dan wel naar buiten gaat ook al is het maar een kwartiertje, dan zul je merken dat je je sneller kunt ontspannen. Je kunt datgene loslaten waar je door geraakt bent of waar je weinig energie van hebt overgehouden.  

De natuur kan ervoor zorgen dat je meer energie krijgt. 

Wanneer je de ontspanning omarmt zal je anders naar jezelf en de situatie die je aandacht vraagt gaan kijken. Nieuwe ideeën die naar boven komen waar je anders niet bij kon komen, door dat je te veel in je hoofd zat. 

Vind je het voor jezelf lastig om erachter te komen wat je nodig hebt om in je eigen kracht en balans te blijven met je jezelf? Kijk en ervaar wat deze tips voor je kunnen betekenen wanneer je ze toepast bij je innerlijke groei!